Helmien valitseminen

Helmiä löytyy niin monessa eri koossa ja mallissa, että sopivien löytäminen voi aluksi olla hankalaa. Helmiä valitessa kannattaa ottaa huomioon niiden käyttötarkoitus, eli minkälaisia töitä haluat toteuttaa. Jos sinulla on olemassa valmis ohje, tarkista onko siinä määritelty tarkemmin esimerkiksi helmien kokoa, ja valitse helmet sen mukaan. Helmien koosta ja kokomerkinnöistä löydät lisätietoa sivulta Siemenhelmien koko


Helmieläimissä on yleensä mahdollista käyttää minkäkokoisia helmiä vain, kunhan yhdessä työssä käytettävät helmet ovat keskenään samankokoisia. Käytettyjen helmien koko vaikuttaa siis vain lopullisen helmieläimen kokoon; isommilla helmillä saat tehtyä hieman isomman eläimen kuin pienillä. Samassakin eläimessä voidaan toki joskus käyttää myös erikokoisia helmiä, esimerkiksi isompaa nenähelmeä, mutta tämä on varmasti mainittu ohjeessa.

Helmieläimet toteutetaan usein metallilangalla, joten oleellisinta on, että käyttämäsi lanka mahtuu tarpeeksi monta kertaa helmien läpi, yleensä vähintään kaksi tai kolme kertaa. Sivulta Siemenhelmien koko löytyvät tiedot myös erikokoisten siemenhelmien reiän koosta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että reiän halkaisijan perusteella ei välttämättä heti suoraan näe, kuinka monta kertaa lanka siitä läpi menee. Jos reiän halkaisija on isompi kuin kaksi kertaa langan paksuus, niin langan pitäisi mahtua helmen läpi vähintään kolme kertaa. Metallilangan paksuudesta taas riippuu se, kuinka tukeva helmieläimestä tulee, eli pysyykö se esimerkiksi hyvin jaloillaan pystyssä. Lanka ei siis saa olla liian paksua, jotta se mahtuu hyvin helmien läpi, eikä liian ohutta, jotta eläimestä tulee tarpeeksi tukeva. Ohuella langalla toisaalta esimerkiksi helmikäärmeisiin saa paremmin joustavuutta.

SOPIVAT HELMET JA LANKA HELMIELÄIMIIN: Omissa helmieläimissäni (Helmiä Helmistä) käytän kuparilankaa, jonka paksuus on 0.30mm (Langat). Helminä käytän tsekkiläisiä siemenhelmiä, joiden koko on 9/o (halkaisija 2.6 mm, reikä 0.8mm) tai 10/o (halkaisija 2.3mm, reikä 0.7mm). Näiden helmien läpi käyttämäni lanka yleensä mahtuu hyvin ainakin kolmesti ja eläimistä tulee sopivan tukevia (Huom. tukevuuteen vaikuttaa toki myös itse helmien pujottelu ja langan hyvä kiristäminen työtä tehdessä). Näissä helmissä löytyy yleensä myös paras valikoima eri värejä ja sävyjä.

Yhteen normaalikokoiseen helmieläimeen kuluu helmiä keskimäärin 5-7 grammaa.


Helmikoruihin käyvät lähes millaiset helmet vain, mutta ainakin pienimpien helmien kohdalla kannattaa kannattaa huomioida, että käyttämäsi lanka mahtuu hyvin helmien läpi. Ohutta lankaa tai helmilankaa käytettäessä tämä harvoin kuitenkaan tuottaa ongelmia.


Helmikirjonnassa kannattaa huomioida, että helmien värjäys kestää käyttöä ja mahdollisesti kevyttä pesua. Väriltään hyvin kestäviä helmiä ovat tyypiltään “läpinäkyvää läpivärjättyä lasia” olevat helmet.